Kemik Suyu
Hepimiz
kulaktan dolma ilikli kemik suyunun
bebekler için çok faydalı olduğunu biliriz eskilerden gelen bir inanış mevcut.
Büyüklerimiz bana hep bu tavsiyede bulunmuşlardır. Sağlam kemikli olur uzun
boylu olur dirençli olur vs .gibi mutlaka yedirmemi öğütlemişlerdir. Doktorumuza
göre çocukların aslında etin kendisini yemesi gerekiyor ne et suyu nede kemik
suyu , etin proteinine içindeki demire ihtiyaçları var büyüme ve gelişimleri
için ve düzenli yemeleri çok önemli. Ama
kemik suyu ve et suyunun lezzeti müthiştir. Oğlum daha minicik bebekken bile
bayılıyordu et suyu ve kemik suyu ile yapılmış çorbalara. Onlarında bir damak tadı var inanın ve lezzetli olan
hiçbir yemeği reddetmezler. Uzmanlar kemik ve et suyunun bir faydası yok desede
benim oğluşum ne zaman keyifsiz olsa yaparım ona bir hasta çorbası ilikli kemikli
sulu hemen enerjisi yerine gelir. Eskilerin var bir bildiği. Nasıl lezzetli sağlıklı
kemik suyu çıkarılıkr aşağıda anlatacağım. Dolabımdan hiç eksik etmem benim kuzu
bayılıyor anne çorbam çok lezzetli diyor şimdilerde ve severek yiyor daha ne
olsun.
Malzemeler;
Malzemeler;
- 1 adet dana kaval kemiği veya kuzu kemiği (kasaba kemiği ikiye böldürün hem iliğinden de faydalanabilin hemde tencereye sığsın.) İstenirse kuş başı kuzu yada dana eti de eklenebilir ilikli kemik suyu ve et suyu bir arada olabilir bazen bu şekilde de pişiriyorum.
- Sebzeli yapmak istenirse; havuç, 1 adet soğan, 4 diş sarımsak,1 adet orta boy patates, yarım demet maydonoz, pırasa kereviz vb. mevsim sebzeleri eklenebilir
Yapılışı;
Kemikleri bir tencereye koyup, üzerine çıkasıya kadar kaynar su döküp, 15 dakika kadar bekletiyoruz. Bu kasabımızın bana anlattığı yöntem gerçekten üzerindeki kanı gidiyor bembeyaz bir hal alıyor. Daha sonra suyu döküp, tencereyi temizleyip ve soğuk suyla doldurduğumuz tencerenin içine kemikleri tekrar koyuyoruz. Kemikteki minerallerin özellikle kalsiyumun suyuna geçmesi için bir yemek kaşığı sirke yada limon suyu ekliyoruz. 1 saat kadar düdüklü tencerede pişiriyoruz. Kapağını açtıktan sonra altını tekrar açıp katacaksam sebzeleri ekliyorum 30 dakika kadar kaynatıyoruz kıvamı koyulaşsın diye sonra soğumaya bırakıyorum ve bir gece tencerede dolapta bekletiyorum ertesi gün üzerinde biriken beyaz yağ tabakasını alıp atıyorum. Bu işlemi sakın atlamayın bebeğinize sağlıksız yağı yedirmeyin aman dikkat zaten ne kadar yağın donduğunu görünce şaşıracaksınız Geri kalan ilikli kemik sularımızı (ve Kemiğin içindeki ilikleri bir kaba kaşık yardımı ile çıkarıyorum ve bardakların üzerine birer tatlı kaşığı ilik koyuyorum ) kağıt bardaklara koyarak derin dondurucumda saklıyorum. İhtiyacımız olduğunda kağıdı yırtıp direk çorba ve yemeklerimize ekleyebiliyoruz.. Afiyetler olsun yarasın kuzucuklara...
Kemikleri bir tencereye koyup, üzerine çıkasıya kadar kaynar su döküp, 15 dakika kadar bekletiyoruz. Bu kasabımızın bana anlattığı yöntem gerçekten üzerindeki kanı gidiyor bembeyaz bir hal alıyor. Daha sonra suyu döküp, tencereyi temizleyip ve soğuk suyla doldurduğumuz tencerenin içine kemikleri tekrar koyuyoruz. Kemikteki minerallerin özellikle kalsiyumun suyuna geçmesi için bir yemek kaşığı sirke yada limon suyu ekliyoruz. 1 saat kadar düdüklü tencerede pişiriyoruz. Kapağını açtıktan sonra altını tekrar açıp katacaksam sebzeleri ekliyorum 30 dakika kadar kaynatıyoruz kıvamı koyulaşsın diye sonra soğumaya bırakıyorum ve bir gece tencerede dolapta bekletiyorum ertesi gün üzerinde biriken beyaz yağ tabakasını alıp atıyorum. Bu işlemi sakın atlamayın bebeğinize sağlıksız yağı yedirmeyin aman dikkat zaten ne kadar yağın donduğunu görünce şaşıracaksınız Geri kalan ilikli kemik sularımızı (ve Kemiğin içindeki ilikleri bir kaba kaşık yardımı ile çıkarıyorum ve bardakların üzerine birer tatlı kaşığı ilik koyuyorum ) kağıt bardaklara koyarak derin dondurucumda saklıyorum. İhtiyacımız olduğunda kağıdı yırtıp direk çorba ve yemeklerimize ekleyebiliyoruz.. Afiyetler olsun yarasın kuzucuklara...
0 yorum:
Yorum Gönder