Follow Us

30 Ocak 2014 Perşembe

ACEMİ ANNELERE TAVSİYER

Gönderen Ayşegül zaman: 12:59 0 yorum
Süt olsun diye yemeğe özellikle de tatlıya saldırma. Onlar sadece yağ yapar. Süt yapan 2 şey vardır bol sıvı ve dinlenme.  Yeni bir anneye dinlenme ve uyku için çok zaman kalmıyor, dolayısıyla kalan bu çok kısıtlı ve değerli vakitlerde mutlaka uyumaya gayret et. Sütün kaliteli olsun istiyorsan kaliteli beslen.
  • Emzirmek ilk başlarda acı verici olabilir. Göğüs uçlarında yaralar oluşabilir. Bunu önlemek için hamileliğin son aylarından itibaren göğüs ucu kremi ya da zeytinyağı kullanabilirsin. Eğer bebeğin emmekle ilgili isteksizlik gösterirse kremi bırakman gerekebilir, zeytinyağını emzirmeden önce silmek kaydıyla kullanmaya devam edebilirsin. Göğüs ucu yaralarına en iyi merhemse yine o göğüsten akan sütün kendisidir.  Anne sütüyle göğüslerini silebilirsin.
  • Emzirmek çok özel bir andır. Bu anı bebeğinden başkasıyla paylaşmak istememen de çok doğal. Bunu dile getirmekten çekinme.
  • Emzirmeden önce göğüslerini, emzirmeden sonra ise bebeğinin ağzını karbonatlı su ile silersen pamukçuk oluşumunu engelleyebilirsin. (1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı karbonat)
  • Benim tavsiyem ilk 2 ay bebeğini memeden ayırma, ne zaman ne kadar istiyorsa emsin. Bırak kucağında senin sıcaklığını alarak uyuklasın.
  • 2 aydan sonra (eğer sütün yetiyor, bebeğin doyuyorsa daha önce de olabilir) 3 saatte bir beslemeye başlamalısın.
  • 3 saatte bir beslenmeye başladığında beslenme ile uyku arasına az da olsa bir zaman koymaya gayret et ki yemekle uykuyu özdeşleştirmesin.
  • 4 aydan sonra beslenme aralığını 4 saatte bire çıkarmanın zamanıdır. Bunu her gün 15 dakika  geç besleyerek kademeli olarak yapabilirsin.
  • İlk 6 ay suya gerek yok anne sütü ya da mama yeterince su içeriyor derler. Gerek olmayabilir ama zararı da yok hatta bana göre yararı var. Her emzirmeden sonra 1 çay kaşığı su verebilirsin. Bebeğin büyüdükçe miktarı arttırırsın. Hem ağzını temizler (pamukçuk için iyi), hem gazına iyi gelir, hem de bebeğin, hayatı boyunca ona çok faydası olacak su içme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmuş olursun.
  • Yenidoğan bebeğin cildinin kendini toparlayabilmek için zamana ve neme ihtiyacı var.  Bebek yağlarını kullanabilirsin ama benim tavsiyem saf, asit oranı düşük bir zeytinyağı kullanmandır.
  • Bebeğinin saç derisi pul pul dökülürse panikleme, buna konak deniyor. Zeytinyağı sürer ve düzenli yıkayıp, bol bol tararsan geçecektir.
  • Bebeğini havalar güzelse her gün, değilse gün aşırı yıkayabilirsin.
Gaz sancıları olursa:
  • Doktorunun önereceği doğal damlaları kullanabilirsin.
  • Yediklerine dikkat etmeye çalış. Bazı gıdalar gaz yapar. Sana gaz yapan bebeğine de gaz yapacaktır, tüketmemeye gayret et.
  • Ayaklarını ve göğüslerini sıcak tutmaya, terini soğutmamaya, üşütmemeye gayret et.
  • Bebeğinin ayaklarını ve başını sıcak tut.
  • Gaz sancısı olduğunda sıcak zeytinyağı ile karnına saat yönünde masaj yapabilir, bacaklarını ellerinle bisiklete biniyormuş gibi çevirebilir, sonrasında da ütü ile ısıtabileceğin bir havluyu göbeğine koyabilirsin.
  • Rezene çayı içebilirsin hem süt yapar hem gazı sıkıntısını azaltır. Ben ilk başlarda çay kaşığı ile sonrasında ise biberonla oğluma da içiriyordum.
  • Çörek otu yiyebilirisin.
  • Sadece anne sütü ile besleniyorsa bir kaşık kimyona bal döküp yersen iyi geliyormuş.  (Ben bunu sonradan duyduğum için deneyemedim.)
KÖTÜ HABER: Yukarıdakilerin hiçbiri çözüm değil, sadece anlık rahatlamalar getiriyor.
İYİ HABER: Bu geçici bir süreç, bir sabah bebeğin gaz sancısı çekmeyeceği bir güne uyanacak.
 
 
 
 
  • Bebeğinin burnu tıkanırsa serum fizyolojik damlatabilirsin. Burun aspiratörlerini çok tavsiye etmiyorum, peçeteyi bükerek burnunu temizlemen daha sağlıklı. Serum fizyolojik ile açılmazsa  buhar makinesi işe yarayabilir. Buhar makinen yoksa suyun sıcak tarafını açıp duşa kabini kapat. İçerisi iyice buhar olduğunda suyu kapatıp bebeğinle içeri girebilirsin.
  • Bebeğinin gözünde çapak var, kızardı, sulanıyor, yanlışlıkla parmağı gözüne girdi vs…Serum fizyolojiği gözü için de kullanabilirsin, mikropları öldürür. En iyi merhem ise anne sütüdür. Hiçbir sorun yoksa bile gözlerini anne sütü ile silebilirsin. Ben her emzirmeden sonra oğlumun gözlerine bir iki damla anne sütü damlatırdım.
  • Bebeğim çok ağlıyor neden?: Aç olmadığından, altının temiz olduğundan ve ateşi olmadığından emin ol. Hala ağlıyorsa panik yapma. BAZEN BEBEKLER SADECE BEBEK OLDUKLARINDAN AĞLARLAR!

4 Ocak 2014 Cumartesi

ANNE SÜTÜ NASIL ARTAR?

Gönderen Ayşegül zaman: 17:19 2 yorum

emzirme

    Merhaba  anne adayları ve çiçeği burnunda taze annecikler. Ben hamileliğimde her konuda araştırma yapmış, kitaplar dergiler edinip hatmetmiş biri olarak doğumdan sonra hemen süt gelmesi ve bol sütüm olması için neler yapabileceğimi destek ürünlerini hiç araştırmamıştım. Bolca sütüm olacağını düşünmüştüm güdüsel olarak' ta bebeğimin doğar doğmaz göğsüme yapışıp cuk cuk emeceğini :) ama kazın ayağı öyle değilmiş öğrendim. Maalesef 5. gün sütüm geldi tam anlamı ile yetmedi. Bu bir anne için gerçekten çok üzücü bir şey. Hele bide sarılık olunca lohusalık durumu, ani duygu değişimleri derken çok üzülüyorsunuz. Bebeğine yetemediğimi düşünmek, anne sütünün bir mucize olduğuna inan bebeğini fazlası ile emzirmek isteyen  bir anne  için çok zor oluyor.
    Durum böyle olunca bolca araştırdım, okudum eş dost arkadaşlarıma danıştım. Anne sütü nasıl arttırılır öğrendim. Bir sürü şey denedim yedim içtim ve sütümü arttırdım. Tüm bunları keşke işin başında bilebilseydim diye çok hayıflanıyorum.  Eğer bu yazıyı hamileyken ya da daha bir kaç haftalık anneyken okuyorsanız çok daha şanslısınız. Neler yaptığımı aşağıda tek tek yazacağım. Doğum yaptığım hastanede çok tatlı bir bebek hemşiresi vardı doğum sonrası  benimle çok güzel bilgiler paylaştı. Çok destekledi, moral verdi sağ olsun. İşte neler öğrendim, denedim hepsi aşağıda; 
  • Doğum yaptığınızda sütünüz hemen gelmeyecek. Hele birde sezeryansa.. Başlangıçta az miktarda "kolostrum" adı verilen sarı şeffaf bir süt geliyor o kadar kıymetli' ki bir damlasını bile ziyan etmeden bebeğimin ağzına damlattım çünkü biliyordum' ki ilk aşısı niteliğindeki  bu süt bebeğimi hastalıklara karşı koruyacak, bağışıklığını yükseltecek, büyüme ve gelişimini hızlandıracaktı. Burada sorun yoktu ama beyaz süt bir türlü gelmiyordu, buda beni çok üzüyordu oğlumun sarılık olmasından korkuyordum, derken sütümün gelmesini engelliyordum. Siz sakın böyle olumsuz düşünüp kendinizi üzmeyin, moralinizi bozmayın o süt mutlaka gelecek :) Duş çok iyi geliyor sarılıktan dolayı bizim hastanede kalma süremiz uzadığı için ben alamadım maalesef. Ama küçük havlular almıştım yanıma onları sıcak suya batırıp sıktık ve göğüslerime kompleks yaptım.
  • Bebeğimi bolca emzirdim. İlk doğduğu gece sabaha kadar memedeydi. İlk zamanlar ikimizde çok acemiydik ama zaman geçtikçe bu işi yavaş yavaş becerebildik. Bu çok normal ama bana o zaman öyle gelmiyordu ne zormuş Allahım diyordum içimden. Bol bol emerek göğsünüz uyarılacak ve beyninize sinyal gidecek ve o süt gelecek :)
  • Mutlaka yanınızda sevdiğiniz güvendiğiniz daha önce bebeğini uzun süre emzirmiş biri olsun. Sizi telkin edecek, olumlamalarda bulunması bu aşamada pek bir önemliymiş benden söylemesi. Emzirmek deneyim ister ve bu konuda öğreneceğiniz ufak taktikler işinize çok yarayacaktır.
  • Bebeğiniz sütünüzün gelmemesiyle, yada o ilk sulu sütle doymayıp huysuzlanıp ağlayabilir. Böyle bir durumda kendinizi suçlamayın, üzülmeyin bu normal bir süreç ve bir çok kadın bunu yaşıyor. Hemşireler sizi ve bebeğinizin emmesini süt durumunuzu kontrol ediyor ve gerekirse mama takviyesi yapıyorlar. Çay kaşığı ile azar azar içirmiştik oğluma. Eğer bu yüzden kendinizi suçlar ya da çok etkilenir üzülürseniz sütünüz de bu durumdan etkilenecektir. Kucağınızdaki minik mis kokulu mucizenizin tadını çıkarın. Onu öpün, koklayın, sevin. Bu sevgi beyninize onu beslemek için süt üretmeniz gerektiğini hatırlatacak, sütünüzün gelmesini bollaşmasını sağlayacaktır.
  • Oğlumun doğumunun 5. gününde besleyici ve miktarı fazla olan sütüm geldi.  Bu herkes 'de böyle olmayabilir doğumdan hemen sonrada sütünüz gelebilir. Genelde 3-5 gün arasında geliyormuş. Göğüsleriniz iyice büyüyor ve sertleşiyor hafif bir sızı eşliğinde süt göğüslerinize iniyor. Hissetmemeniz çok zordur.  Bebeğinizi bolca emzirin saat falan beklemeyin her ağladığında memeyi verin ağzına bir güzel doysun yavrucak. Ve her emzirme sonrası bir süt pompası ile göğüslerinizi güzelce sağın. Yeni doğmuş çene kasları güçlenmemiş bebeğiniz çabuk yorulacak, uyuyup kalacaktır. Memeler boşalmayacaktır. Bu hem göğüslerinizin rahatsız olmasına sebep olur, hemde sütünüzün artmasına engel olur. Arz talep meselesi gibi düşünün ne kadar talep varsa o kadar üretim olacak :) Emzirme sonrası göğüsleri pompalamak, yetmiyor sütümü arttır mesajı verecektir beyne. Ve bebeğiniz gece kalkmasa bile siz kalkıp sağın. Süt hormonu gece çok aktifmiş, en çok süt gece üretilirmiş üşenmeyin emzirin sağın sütünüz bollaşsın. Hamileyken bir süt pompası edinmediğim için çok pişmanım. Tek başına sağmak bile  o kadar etkiliki anlatamam. Ebemizin yönlendirmesi ile hastane tipi bir pompa kiraladık bir aylığına. Çekim kuvveti çok yoğun oluyor biraz canınız acıyor ama süper işe yarıyor. Allah razı olsun diyorum ondan. Bebeğimi emzirebildiysem onun sayesinde diyebilirim.
  • Her fırsatta dinlenip uyuyun, moralinizi bozmayın bebeğinizi sık sık emzirin bol sıvı almayı, 3 öğün düzenli beslenmeyi ihmal etmeyin.
  • Hamileyken susam yağı ile göğüslere masaj yapmak, doğuma bir hafta kala huamana still tea içmek. Yine solgarın süt arttıran hapını doğumdan birkaç hafta önce içmek. Solgar Brewer's yeast vıth Vitamin B12 arkadaşım denedi sütü hemen geldi, bol ve besleyiciydi. Bebeğin kilo alımı çok iyiydi. Ben doğum sonrası kullanmaya başladım. Ve şiddetle tavsiye ederim.

 

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler ve İçecekler

Yukarıda değindiğim konuların dışında aşağıdaki yiyecek ve içecekleri bol bol tüketmemin' de sütümün artmasında etkili olduğunu bizzat kendim tecrübe etmiş oldum.  Oğlum 2 aylıkken hiç mama vermeden onu besleyebildim. Gelişimi ve kilo alımıda gayet güzeldi maşalah.Umarım annelerin işine yarar ve 6 ay bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyebilirsiniz. Ona hayatı boyunca sağlıklı yaşamın anahtarını sunmuş olursunuz. Bol sütlü günler dilerim ...
  1. Bolca  su içmek gerek. Günde 4 litre demişti hastanede ebe.
  2. Sebze ve meyveler,
  3. Sütünüzdeki Omega 3 oranını arttırmak için; balık, ceviz, badem, nohut, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler.(Roka,semizotu,ıspanak,pazı v.s)
  4. Siyah üzüm, incir hoşafı, erik, kayısı kompostosu.
  5. Marul içine 5-6 yaprak ıspanak, semizotu doğranıp yenebilir.
  6. Tahin-pekmez, tahin helvası.
  7. Süt ve süt ürünleri özellikle kefir ve bolca ayran,
  8. Dereotu,
  9. Soğan,
  10. Börülce,
  11. Kırmızı et,
  12. Bir çay kaşığı bira mayası ve bir tatlı kaşığı pekmez karışımı,
  13. İncir
  14. Beyaz Dut veya dut kurusu
  15. Beyaz üzüm
  16. Dereotu
  17. Yer Elması
  18. Boza
  19. Alkolsüz bira veya malt içeceği
  20. SOLGAR BREWER'S YEAST VITH VITAMIN B12
  21. Sahlep
  22. Maden suyu
  23. Rezene Çayı
  24. Isırgan Çayı
  25. Yulaf Ezmesi
  26. Fesleğen
  27. Turuncular(Havuç,bal kabağı,kavun v.s)
  28. Armut ve ayva kompostusu
  29. Kısır ve Bulgur Pilavı


Ayrıca aşağıdaki makalelerin okunmasını şiddetle öneriyorum. Çok faydalı bilgiler bulunuyor.

http://www.gurmebebek.com/anne-sutu-nasil-arttirilir--26557
http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/2013/02/tomrisin-emzirme-notlar-3-peki-sutu.html















 

Bebeğim Büyüyor Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

Follow Us