Süt olsun diye yemeğe özellikle de tatlıya saldırma. Onlar sadece yağ yapar. Süt yapan 2 şey vardır bol sıvı ve dinlenme. Yeni bir anneye dinlenme ve uyku için çok zaman kalmıyor, dolayısıyla kalan bu çok kısıtlı ve değerli vakitlerde mutlaka uyumaya gayret et. Sütün kaliteli olsun istiyorsan kaliteli beslen.
- Emzirmek ilk başlarda acı verici olabilir. Göğüs uçlarında yaralar oluşabilir. Bunu önlemek için hamileliğin son aylarından itibaren göğüs ucu kremi ya da zeytinyağı kullanabilirsin. Eğer bebeğin emmekle ilgili isteksizlik gösterirse kremi bırakman gerekebilir, zeytinyağını emzirmeden önce silmek kaydıyla kullanmaya devam edebilirsin. Göğüs ucu yaralarına en iyi merhemse yine o göğüsten akan sütün kendisidir. Anne sütüyle göğüslerini silebilirsin.
- Emzirmek çok özel bir andır. Bu anı bebeğinden başkasıyla paylaşmak istememen de çok doğal. Bunu dile getirmekten çekinme.
- Emzirmeden önce göğüslerini, emzirmeden sonra ise bebeğinin ağzını karbonatlı su ile silersen pamukçuk oluşumunu engelleyebilirsin. (1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı karbonat)
- Benim tavsiyem ilk 2 ay bebeğini memeden ayırma, ne zaman ne kadar istiyorsa emsin. Bırak kucağında senin sıcaklığını alarak uyuklasın.
- 2 aydan sonra (eğer sütün yetiyor, bebeğin doyuyorsa daha önce de olabilir) 3 saatte bir beslemeye başlamalısın.
- 3 saatte bir beslenmeye başladığında beslenme ile uyku arasına az da olsa bir zaman koymaya gayret et ki yemekle uykuyu özdeşleştirmesin.
- 4 aydan sonra beslenme aralığını 4 saatte bire çıkarmanın zamanıdır. Bunu her gün 15 dakika geç besleyerek kademeli olarak yapabilirsin.
- İlk 6 ay suya gerek yok anne sütü ya da mama yeterince su içeriyor derler. Gerek olmayabilir ama zararı da yok hatta bana göre yararı var. Her emzirmeden sonra 1 çay kaşığı su verebilirsin. Bebeğin büyüdükçe miktarı arttırırsın. Hem ağzını temizler (pamukçuk için iyi), hem gazına iyi gelir, hem de bebeğin, hayatı boyunca ona çok faydası olacak su içme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmuş olursun.
- Yenidoğan bebeğin cildinin kendini toparlayabilmek için zamana ve neme ihtiyacı var. Bebek yağlarını kullanabilirsin ama benim tavsiyem saf, asit oranı düşük bir zeytinyağı kullanmandır.
- Bebeğinin saç derisi pul pul dökülürse panikleme, buna konak deniyor. Zeytinyağı sürer ve düzenli yıkayıp, bol bol tararsan geçecektir.
- Bebeğini havalar güzelse her gün, değilse gün aşırı yıkayabilirsin.
Gaz sancıları olursa:
- Doktorunun önereceği doğal damlaları kullanabilirsin.
- Yediklerine dikkat etmeye çalış. Bazı gıdalar gaz yapar. Sana gaz yapan bebeğine de gaz yapacaktır, tüketmemeye gayret et.
- Ayaklarını ve göğüslerini sıcak tutmaya, terini soğutmamaya, üşütmemeye gayret et.
- Bebeğinin ayaklarını ve başını sıcak tut.
- Gaz sancısı olduğunda sıcak zeytinyağı ile karnına saat yönünde masaj yapabilir, bacaklarını ellerinle bisiklete biniyormuş gibi çevirebilir, sonrasında da ütü ile ısıtabileceğin bir havluyu göbeğine koyabilirsin.
- Rezene çayı içebilirsin hem süt yapar hem gazı sıkıntısını azaltır. Ben ilk başlarda çay kaşığı ile sonrasında ise biberonla oğluma da içiriyordum.
- Çörek otu yiyebilirisin.
- Sadece anne sütü ile besleniyorsa bir kaşık kimyona bal döküp yersen iyi geliyormuş. (Ben bunu sonradan duyduğum için deneyemedim.)
KÖTÜ HABER: Yukarıdakilerin hiçbiri çözüm değil, sadece anlık rahatlamalar getiriyor.
İYİ HABER: Bu geçici bir süreç, bir sabah bebeğin gaz sancısı çekmeyeceği bir güne uyanacak.
- Bebeğinin burnu tıkanırsa serum fizyolojik damlatabilirsin. Burun aspiratörlerini çok tavsiye etmiyorum, peçeteyi bükerek burnunu temizlemen daha sağlıklı. Serum fizyolojik ile açılmazsa buhar makinesi işe yarayabilir. Buhar makinen yoksa suyun sıcak tarafını açıp duşa kabini kapat. İçerisi iyice buhar olduğunda suyu kapatıp bebeğinle içeri girebilirsin.
- Bebeğinin gözünde çapak var, kızardı, sulanıyor, yanlışlıkla parmağı gözüne girdi vs…Serum fizyolojiği gözü için de kullanabilirsin, mikropları öldürür. En iyi merhem ise anne sütüdür. Hiçbir sorun yoksa bile gözlerini anne sütü ile silebilirsin. Ben her emzirmeden sonra oğlumun gözlerine bir iki damla anne sütü damlatırdım.
- Bebeğim çok ağlıyor neden?: Aç olmadığından, altının temiz olduğundan ve ateşi olmadığından emin ol. Hala ağlıyorsa panik yapma. BAZEN BEBEKLER SADECE BEBEK OLDUKLARINDAN AĞLARLAR!